sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Lapsenlapsia , PRA-testausta ja kasvatusta

Oskarista tuli tällä viikolla isä! Neljä pentua syntyi Fercatin kissalaan! Pennuista on tulossa lisää infoa Fercatin kotisivuille, kunhan ne vähän kasvavat, mutta ne siis ovat balineeseja tai varianttisiamilaisia, ja väreinä ovat mahdollisia joko kokovalkoinen, tai sitten perinteiset naamiovärit.

Omien kasvatuskissojeni PRA-testaus on jo edennyt, osa on jo testattu ja viimeisetkin on tarkoitus testata joulun jälkeen. Toivon kovasti, että kukaan kissoistani ei saa testistä PRA-tulosta, vaan että ne olisivat korkeintaan kantajia, mutta jää nähtäväksi. Tuloksia en siis ole vielä labrasta saanut.

Olen tässä viime viikkoina miettinyt pitkästä aikaa todella ankarasti näitä kasvatuskuvioita. Kaksi naarasta on astutettu, ja hupsista heijaa, kolmaskin taitaa olla tiine, vaikkakin aiemmin, kuin mitä suunnittelin - asia selviää maanantaina, kun kyseinen tyttö käy ultrassa. Eli luultavasti ensi vuoden alkupuolella on kolme pentuetta tulossa, ehkä neljäkin, jos Iiriksen kanssa käy hyvin. Iiriksen kohtutulehduksen hoito on sujunut hyvin, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

Näin monta pentuetta melkein yhtä aikaa on ennätykseni, toivottavasti löytyy kaikille hyvät kodit! Sitäkin suuremmalla syyllä, että nämä pian tulevat kolme tai neljä pentuetta jäävät luultavasti pikku kissalani viimeisiksi. Olen asian kanssa paininut ja miettinyt pitkään, välillä jopa niin, etten ole yöllä unta saanut. Omaan kotiini en voi valitettavasti uusia kasvatuskissoja ottaa, en, vaikka kovasti tahtoisinkin jossain vaiheessa niin tehdä. Pelkästään sijoituskissoilla kasvattaminen ei taas pitemmän päälle minua kiinnosta.

On toki kiintoisaa kokeilla erilaisia yhdistelmiä, ja siten ehkä hitusen viedä rotua eteenpäin, ja samalla tietenkin ilahduttaa muutamia uusia ihmisiä ihanilla itämaislemmikeillä, mutta kasvatuksesta häviää jotain olennaista, jos yhdetkään pennut eivät enää synny minun luonani. Iso osa kasvatuksen riemusta kun syntyy siitä, miten pentujen kasvua on kerta kerralta aina yhtä kiehtovaa seurata. Toki seuraan tiiviisti sijoituspentueitani, käyn niitä katsomassa niin usein kuin suinkin pystyn - mutta ei se silti ole ihan sama asia.

Tätä päätöstä on ollut todella raskas tehdä, ja voi olla, että käännän kelkkani ja otan tästä takapakkia, jos jostain kotini lähistöltä löytyy upea sijoituskoti, ja päätän sittenkin vielä sijoittaa tytön, mutta tällä hetkellä olen kallistunut siihen, että kertarysäyksellä en halua lopettaa, mutta vuoden 2011 pentueista aion sijoittaa vain ja ainoastaan poikapentuja. Siis jos löytyy sellaisia ihania uusia koteja, jotka ovat valmiita pitämään kollipoikaa hetken leikkaamatta, maksimissaan n. vuoden vanhaksi.

Tässä yhteydessä haluan kiittää kaikkia nykyisiä ja entisiä sijoituskissojeni koteja: te olette tehneet kasvatuksestani mahdollista edes tähän asti! Ilman teitä en olisi edes tässä pisteessä. Kun reilut 9 vuotta sitten hain kasvattajanimeä, en uskaltanut toivoakaan pääseväni edes näin pitkälle urallani - enkä ilman teitä olisi päässytkään.

Niin, miksi aion sijoittaa seuraavista pentueista poikia - se vaatii ehkä pienen selityksen... Koko pienen "urani" ajan olen kamppaillut aina saman ongelman kanssa, ja samaan ongelmaan törmäävät kaikki muutkin pitkäkarvakasvattajat - mistä ihmeestä löytää kolli tytölle. Voi tietysti olla, että ketään eivät kollini kiinnosta, kun suurin osa pennuista tulee olemaan variantteja, mutta olen valmis ottamaan riskin. Tulevien sijoituskollieni sukutaulut kun ovat sellaisia, että jos joku oikeasti haluaa kasvatukseensa myös pitkäkarvapuolella uusia tai vähän käytettyjä linjoja, niin niitä olisi tarjolla.

Niin ja toki erittäin mielelläni myyn tulevista pentueista jonkun naaraspennun kasvatukseen, joko nykyisille kasvattajille tai sellaiseksi tosissaan aikoville...

6 kommenttia:

luolaleijona kirjoitti...

Voi apua! Olipas uutinen tälle sunnuntaille :/ Vaikka ymmärrän kyllä täysin mitä tarkoitat, aivan saman asian vuoksi miksi sinä olet valvonut öitä miettien pitääkö kasvatus lopettaa minä taas olen miettinyt, voisiko sitä koskaan edes aloittaa. Kun ei kotiin tosiaan mahdu niitä kissoja määräänsä enempää eikä pelkästään sijoituskotien varassa kasvattaminen tunnu sekään oikealta ratkaisulta. Toivottavasti sinua kuitenkin näkee rodun parissa jollain tapaa tulevaisuudessakin? Kiva ettet sentään ihan kertaheitolla lopeta :)

Elina V. kirjoitti...

Kieltämättä olen myös yllättynyt päätöksestäsi. Kuitenkin myös ymmärrän sen (varsinkin kun pikkuneiti varmasti vie myös aikaa ja energiaa). Toivottavasti hienot linjasi pysyvät kuitenkin jatkossa muiden kautta. Ei tällaista luonnetta ihan mistä tahansa kissoille saa...

Nina kirjoitti...

Ei voi muuta sanoa kuin että hiljaiseksi vetää, toivottavasti muutat vielä mielesi! Kyllä itämaiset pitkäkarvat menettävät hyvinkin paljon jos lopetat.

saila kirjoitti...

Kyllä todellakin melkoinen uutinen.... mutta aivan samaa olen itsekin pohtinut vaikka toistaiseksi jatkan - pitkälti ihanien sijoituskotien takia, vaikka kaukana ovatkin maantieteellisesti. Toinen seikka on se, että aika ei riitä määräänsä enempää uusien kontaktien pitoon ja nimenomaan sillä tasolla, jonka itse haluaisin sijoituskotien kanssa pitää. Toisinaan tulee mieleen myös se, että milloin omalle kohdalle sattuu ei-niin-hyvät-lemmikkien(tai sijoitus)-kodit ja ongelmien selvittely, joka myös syö aikaa. Tähän mennessä on onneksi ollut lähes pelkästään hyviä ja ihania koteja, vaikka parit uusien kotien etsimiset on nyt myös lähiaikoina koettu, niissä on ollut syynsä.

Tulevan vuoden pentueitasi mielenkiinnolla odotellaan :)

Tiina ja Marleena kirjoitti...

Tulipa tämäkin puun takaa... Ymmärrämme hyvin, miksi mietit kasvattamisen lopettamista ja vaikka se onkin sääli rodun kannalta on se kuitenkin hyväksyttävä. Päätös on varmasti vaikea, ja olet varmaan miettinyt tätä paljon (ja toivottavasti mietit vielä lisää)...

Onnea tuoreelle Oskari-isälle, täytyypä käydä vilkaisemassa pentuja :)

Laura kirjoitti...

Varmasti on ollut paljon mietittävää, mutta parempiolla sanomatta ei koskaan.
Odotamme innolla ja mielenkiinnolla seuraavia pentueita - meille ainakin Pilkku on ollut aivan loistava kissa, hyvällä kasvattajalla joka onneksi uskalsi antaa pienen kissan kahden koiran ja kahden pienen lapsen talouteen.